Tomaten PizzaTaart

Wederom een kookexperiment. Ik had een recept gevonden op Printerest van een tomatenpie-achtig iets, zag er zeer lekker uit maar ik vond hem wat plat/laag. Ik heb dat recept een beetje als basis gebruikt en uitgebouwd naar een eigen variant zodat het meer een echt taart wordt. Voor de bodem had ik nog meel uit Italie en ik dacht: laat ik eens bier bij dat meel pleuren zodat het deeg daarmee rijst.

Ingredienten voor het deeg:

 • Meel 500 gr
 • (zee)Zout 10 gr
 • Droge gist 11 gr
 • Extra vergine olijfolie 2 eetplepels
 • 250 ml Bier, liefst een tarwe(mout) bier
 • 20 ml water
 • Suiker
 • 1 scharrelei (voor op deeg te smeren voor mooie kleur)
 • Boter of bakspray (voor insmeren bakvorm)

Ingredienten vulling:

 • Roma tomaten of andere grote (vlezige) tomaat, 5 stuks zoiets
 • Rode ui 2 stuks
 • Spinazie vers 200 a 250 gram
 • Knoflook, teen of 3
 • Mozarella
 • Serrano ham 100 gram
 • zwarte olijven
 • Oregano kruiden
 • Basilicum kruiden
 • Gemalen peper
 • Creme balsamica
 • Tomaten balsamico azijn
 • Ruccola (voor garnering)

Tools:

 • Mixer met deeghaken
 • 2 grote kommen (of 1 kom als je de kom van de mixer hebt)
 • Mes
 • Deegroller
 • Taartvorm (springvorm)
 • Bakpapier
 • Eetlepel
 • Vork
 • Kwast
 • Maatbeker
 • Wokpan
 • Vergiet
 • Roerspatel
 • Keukenrol

Bereiding:

We beginnen met het deeg. Pak een maatbeker (500+ ml inhoud), doe daar de 250 ml bier in, ik koos voor de Goose Urban Wheat Ale 312, mooi biertje op basis van tarwe mout. Doe droge gist en een schepje suiker erbij. Het begint dan te schuimen en roer alles dan goed door elkaar en laat minstens 5 minuten rusten. Doe 500 gram meel in de kom van de mixer en twee eetlepels (zee)zout er bij, pak je gewoon zout dan 10 gram afwegen. Zorg dat er een deeghaak op de mixer zit en zet de mixer aan op de laagste stand. Doe er dan 2 eetlepes extra vergine olijfolie bij, even laten mixen en dan giet je langzaam de maatbaker met het bierspul erbij. Mixen, mixen en als je ziet dat het wat droog is dan doe er zo’n 20 ml water bij. Laten mixen tot het balachtige plakkerige massa wordt.

Pak een tweede kom en vet die in met wat olijfolie met een kwastje, zo blijft straks het deeg niet vast in de kom plakken. Doe wat bloem op het aanrechtblad en wat bloem op je handen, pak het deegmengels uit de mixerkom en kneep het tot een bal. Doe deze bal deeg in de kom, theedoekje er over en één uur laten rusten op kamertemperatuur.

Nu kunnen we beginnen aan de vulling. Ontdoe de spinazie van de steeltjes, was de spinazie goed en laten uitlekken in een vergiet. Snij de rode ui in kleine stukjes. Doe wat olijfolie in de wokpan en verwarm deze op laag vuur, als het warm is de gesnipperde ui erbij doen, dan de 3 tenen knoflook geperst erbij en langzaam laten bakken/fruiten, beetje roeren tussendoor.  Dan na een tijdje de spinazie toevoegen, door elkaar roeren en op laag vuur de spinazie laten slinken, uiteraard af en toe roeren tussendoor.

Snij de grote tomaten in iets dikkere schijven, doe wat oregano er op en tomaten balsamico azijn, even laten intrekken. Leg ze op keukenrolpapier en leg ook nog een laag keukenrolpapier op. Beetje aandrukken zodat het vocht uit de tomaten komt, anders wordt het straks een drekkige te vochtige boel in de taart. Pak nu het bakpapier en knip een vorm die past in de taartvormbodem, zo blijft de boel zeker niet plakken. Smeer de binnenzijkanten van de bakvorm in met boter. Pak wat zwarte (gesneden) olijven uit een potje en laat ze goed uitlekken en dep ze ook even in keukenrolpapier om het vocht er uit te krijgen. Ondertussen de spinazie mooi geslonken, doe deze in een kleine vergiet en laat ook dit uitlekken. Eventueel het vocht/olie er wat drukken met een lepel.

Ondertussen zijn we wel een uurtje verder en kan je het gerezen deeg pakken. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Wederom wat bloem op het aanrechtblad en leg daar de bal deeg op, snij het doormidden en doe de andere helft in plasticfolie en bewaar dit in een diepvrieszak voor een volgende keer. Met de andere helf maak je een bodem (ietsje dikker) en de zijkanten. Doe dit alles in de taartvorm. Prik met een vork wat gaatje in de bodem.

Nu gaan we lagen bouwen. Begin met wat Serranoham op de bodem, dan een laag tomatenschijven, dan de spinazie-uien-knoflook-prut. Hier op weer een laag Serronaham, tomatenschijven, doe hierop wat basilicumkruiden, dan weer de spinazie-uien-knoflook-prut. Nu komt de bovenste laag, scheur de Serranoham nu in stukjes en verdeel die wat, de zwarte olijven er op, nog wat schijven tomaten, dan de mozarella in stukken gescheurd (niet snijden dat is saai) er over, wat peper en als laatste wat balsamico creme er over. Vouw nu de randen van het deeg terug over de vulling. Kluts een eitje en smeer met een kwastje de bovenkant van het deeg in.

Zet het in de oven en laat dit bakken tot het deeg mooi bruin begint te worden. Na een minuut of 20 haal je de taartvorm er even uit en haal de rand er af , terug in de oven zodat het deeg nog mooi kan verder garen/bruin worden. Laat nog een minuut of 10 in de oven. Kijk af en toe, je ziet vanzelf wanneer het deeg mooi bruin is.

Dan is ie klaar ! Snij er punt uit, beetje ruccola met balsamico creme er over voor erbij en smullen maar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.