Chocolade Brownies Broeder Jacob Style

Ik ga eens chocolade brownies maken met een speciaal biertje er door heen: Broeder Jacob Double Espresso , dit lekkere bier is gebrouwen met echte koffie er in en dat lijkt me een prefecte combi met chocolade. De bier liefhebbers kunnen wat experimenteren met andere bieren zoals b.v. een goede Stout (Guinness Special Export, Samuel Smith’s Imperial Stout, Hook Norton Double Stout).

Brownies maken is zeer simpel en snel gedaan, hier komt het recept:

Ingredienten

 • 125 gram echte roomboter (ongezouten)
 • 150 gram melk chocolade van een goed merk
 • 100 gram pure chocolade van een goed merk
 • 100 gram witte chocolade van een goed merk
 • 3 scharreleieren
 • 100 gram bruine (basterd) suiker
 • 125 gram bloem
 • 2 eetlepels cacaopoeder
 • 70 gram macadamianoten (in stukjes gehakt)
 • 60 ml Broeder Jacob Double Espresso bier

Gereedschap

 • pan
 • metalen of vuurvaste glazen kom
 • spatel
 • kom
 • mixer
 • weegschaal
 • oven
 • snijplank
 • mes
 • maatbekertje
 • 20 x 20 cm bakvorm minimaal 4 cm hoog
 • bakpapier
 • zeef

Bereiding

Snij de macadamianoten in stukjes als het nog hele noten zijn en snij de witte chocolade in kleine stukjes. Dit komt straks door de brownies te zitten dus je kan zelf de gewenste “grofheid” bepalen. Ik had een mixzakje noten dus er zit ook nog wat Peacan en Amandel door heen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in en bekleed hem met bakpapier. Pak een pan die net iets kleiner is dan de metalen/vuurvaste glazen kom, doe er zoveel water in dat als je de kom er op zet de kom het water niet raakt. Vuur op medium dan naar laag zodat het water beetje borrelt (niet laten koken). Zo kan je dadelijk de chocolade en boter au-bain-marie smelten. Ik had nog een stuk Tony’s Chocolonely’s Melk met Noga liggen en Cote d’Ore Melk en Puur, voor de witte chocolade Verkade. Breek de melk en pure chocolade in stukjes en doe ze in de kom. Snij de roomboter in blokjes en doe die bij de chocolade in kom. Zo af en toe zachtjes roeren zodat het een mooi geheel wordt.

Pak nu een kom en doe daar de 3 eieren en de bruine suiker in, minuutje of 10 mixen totdat het licht en luchtig is. Haal ondertussen de kom met de gesmolten chocolade en boter van de pan en laat het wat afkoelen. Voeg het bier toe in de kom met de eieren en bruine suiker en klop alles opnieuw op, paar minuutjes, je zal een mooi schuimlaagje op je mengels krijgen. Bewaar de rest van het bier zodat je dat straks lekker bij de verse brownies kan drinken. Voeg nu de (enigszins afgekoelde) chocolade toe en mix dit (op lage stand) totdat het goed vermengd is. Zeef nu de bloem boven de kom en doe de 2 eetlepels cacaopoeder er bij. Ik heb de bloem en cacaopoeder met een spatel door het chocolade geschept, je kan het ook met de mixer doen. Als alles goed vermengd is, je ziet geen witte bloem meer, schep dan met de spatel de fijngehakte noten en witte chocolade er door heen.

Giet dan het mengel in de bakvorm en verdeel gelijkmatig. Zet het de bakvorm op een rooster in het midden van de oven. Bak het ongeveer 15 minuten tot het stevig is. Niet tussendoor de oven openmaken, je ziet vanzelf wel wanneer hij mooi stevig en heel klein beetje gerezen is. Neem het uit de oven en laat afkoelen.

De brownies zijn lekker bij uiteraard het Broeder Jacob Double Espresso bier, maar een lekkere espresso er bij is ook heerlijk, of gewoon zo lekker van genieten. Smakelijk !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.