BBQ Saus Hot & Stout

Ingredienten:

 • 1 el olijfolie
 • 440 gr gepelde tomaten (blik) Heinz is goed spul
 • 100 gram bruine basterd suiker
 • 375 ml Guinness Extra Stout bier
 • 60 ml witte wijn azijn (cider azijn kan ook)
 • 2 el worcestershiresaus
 • 1 el Wild Turkey of andere bourbon (heb ik weggelaten)
 • 1,5 tl Liquid Smoke
 • 1 stukje steranijs (heb ik weggelaten)
 • 1 pijpje kaneel
 • 0,5 tl gember(wortel)poeder
 • 0,5 tl selderiezaad (heb ik weggelaten)
 • 1 tl mosterdpoeder (ik heb zaadjes vermalen tot semi grof poeder)
 • 2 tl knoflookpoeder
 • 2 tl uienpoeder
 • 1 tl cayennepper (heb ik weggelaten)
 • 2 tl (gerookt) paprikapoeder (ik heb 1 tl gepakt)
 • 0,25 tl smoked habanero poeder (van Pexpeppers.com)

Bereiding:

Bereid eerst de kruiden voor, als je niet alles in poedervorm hebt, vermaal dan de korrels met een vijzel tot poeder. Doe alle kruiden/specerijen bij elkaar een in kommetje (of in de vijzelkom). Ik heb de cayennepeper weggelaten en maar 1 tl paprikapoeder ipv 2 tl gepakt omdat de wereldberoemde Pexpeppers Smoked Habanero Powder heb je gebruikt, een kwart theelepel en dat wordt het al flink heet, je kan ook minder pakken of cayennepepper..

Doe alvast 375 Stout bier in een maatbeker, ik heb gekozen voor de Guinness Extra Stout (0,5 liter fles), je kan ook Coopers Best Extra Stout, Hook Norton Double Stout of Beamish Stout pakken.

Liquid Smoke kan je hier krijgen bij USfoodz.nl . Je kan i.p.v. de Liquid Smoke ook stukjes mager rookspek pakken, deze snij je in blokjes, pleur die in de saus en die vis er laten weer uit met de kaneelpijp.

Pak een pan (geen braadpan), gooi daar de gepelde tomaat is met sap en al, 1 el olijf olie erbij, kook en roer een paar minuten door. Doe de bruine basterd  suiker, Stout bier, azijn en worcestershiresaus, bourbon (als je die gebruikt) en de Liquid Smoke er bij. Roer dit alles door, breng aan de kook. Doe de steranijs en/of kaneelpijp er in, temper het vuur en laat 10 minuten sudderen.

Doe nu de kruiden/specerijen er bij, goed roeren en nog eens 20 minuten laten sudderen. Verwijder nu de steranijs, kaneelpijp en de rookspekblokjes als je die gebruikt hebt. Giet alles in een blender, blenderen tot het een gladde saus/substantie is. Alles terug in de pan en weer 10 minuten laten sudderen. Proef en voeg eventueel zeezout of vers gemalen peper toe, was in mijn geval niet nodig. Als de saus te dik is dan kan je nog wat Stout bier toevoegen, roeren, effe sudderen en proeven of ie goed is.

In mijn eerste poging was de saus nog super dun, ik heb denk ik op een te laag vuurtje alles laten sudderen. Als saus te dun is dan kook je hem nog verder in, dus ik heb hem nog zeker 20 minuten al roerende verder laten inkoken.

Saus in een potje (ontsmet, gekookt in soda en nagespoeld) doen, geen deksel er op, laten afkoelen, dan nog 2 dagen met gesloten deksel uiteraard in de koelkast voor optimale smaaksensatie.

Resultaat vind ik perfect ! lekker spicey en smokey, beter gelukt dan verwacht. Ik heb de saus op een Turkse pizza gedaan en dat was super lekker. Nu nog binnenkort lekkere spareribs of hamburgers maken op de BBQ en hebben we er een mega lekker sausje bij ! Smakelijk.

Bron recept: Koken met Bier van Paul Mercurio – te bestellen bij BOL.COM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.