Hemelse Modder

De klassieker der klassiekers is terug ! Hemelse modder ! Het recept zoals mijn Oma  het maakte en mijn moeder, de lekkerste chocolademousse die je maar kan bedenken. Er zit een lastig stukje in het recept (stap 3 en 8) maar als dat lukt is het super. In 2008 (of wat eerder, ik weet het niet meer precies) had ik hem al op wanonzin.nl en na wat zoeken in mijn archieven alles nog gevonden. Hier dan het recept uit 2008:

Ingredienten en benodigdheden:

  • 4 repen chocolade van ongeveer 75 gram. b.v. 2 melk en 2 puur e.e.a. naar eigen smaak
  • 1 ei per 100 gram chocolade, dus voor dit recept: 3 eieren
  • 1/2 liter slagroom
  • Handmixer, Garde, Spatel, Pannen, Schalen, Kopje, schone handen.

Bovenstaande is voor ongeveer 3 a 4 personen, als je meer of minder wil maken zorg je gewoon dat de verhoudingen hetzelfde blijven.

Bereiding:

Stap 1:
hemelse modder
Chocolade repen, neem wel een goede kwaliteit c.q. merk b.v. Verkade, Cote D’Ore. Gebruik geen nep-chocolade want dan wordt het helemaal niks en krijg je een kleffe troep. Je kan experimenteren met verhoudingen van chocolade b.v meer melk dan puur of andersom, je kan geen witte chocolade gebruiken want dat is geen “echte” chocolade.

Stap 2:
hemelse modder
Chocolade in stukjes breken en dan “au bain marie” (pan in de pan) de chocolade smelten. Niet stiekum van de chocolade snoepen anders kloppen de verhoudingen niet meer.

 

Stap 3:

hemelse modder
Eieren scheiden, dit houdt in dat je het eigeel scheidt van de “witte” doorzichtige smurrie. Doe dit heel heel secuur !! er mag dus geen eigeel bij het eiwit zitten en als we zeggen geen dan bedoelen we ook geen dus ook niet een klein beetje. Anders mislukt alles, besteed hier dus de nodige tijd aan of vaak oefenen..

Stap 4:
hemelse modderEiwit met toevoeging van wat suiker stijf kloppen met de handmixer.

 

 

 

Stap 5:
hemelse modder
Eierdooiers (eigeel) goed schuimig kloppen met wederom de handmixer.

 

 

Stap 6:
hemelse modder
De chocolade is netjes gesmolten en af blijven met de vingertjes niet weer proberen ervan te snoepen.

 

 

Stap 7:
hemelse modder
Ondertussen even gezellig de slagroom kloppen, geen suiker toevoegen want de chocolade is al zoet genoeg.

 

Stap 8:
hemelse modderAls de chocolade gesmolten is, deze langzaam bij de geklopte eidooiers gieten en ondertussen langzaam met de handmixer mengen. Let op dat je dit rustig doet want de chocolade is heet en het eigeel koud. Als je alles ineens bij elkaar gooit dan mengt het niet en gaat het misschien shiften en ken je alles weggooien. Dus mixer op de langzaamste stand en rustig aan.. Van deze actie hebben we helaas geen foto daarom een foto van het verboden chocoladesnoepen.

Stap 9:

hemelse modderAls de geklopte eierdooiers en de gesmolten chocolade goed onder elkaar is opgenomen, de handmixer uit en met een spatel het geklopte eiwit voorzichtig onder elkaar omscheppen tot het goed gemengd is.

Stap 10:
hemelse modderAls het eiwit er in zit dan kan de slagroom erbij, wederom niet roeren maar scheppen zodat het allemaal enigszins luchtig wordt. Daarna ongeveer 4 uur op laten stijven in de koelkast. Dan kan men het nog naar eigen keuze feestelijk garneren bv. met slagroom, hagelslag, geschaafde chocolade, kerstkransjes etc.

Met dank aan mijn lieve Moeder en natuurlijk Oma Zeeland waar ik als klein manneke altijd genoten heb van haar Hemelse Modder. Wellicht dat ik dit jaar weer een poging waag het zelf te maken en wat foto’s en filmpjes te updaten.

 

2 Replies to “Hemelse Modder

  1. Geweldig! Ik had dit super recept al een keer gekaapt van wanonzin.nl 1.0, maar daar is ‘tie weer! Nóg beter zou zijn als we de Hemelse Modder gewoon konden bestellen in de Wanonzin webshop!!

    1. een Wanonzin webshop voor verse producten gaat er niet komen Knee, maar ik nodig je graag een keer uit om het samen met mij Hemelse Modder te maken hier bij me thuis. Eens kijken of twee computernerds zonder hulp van moeder het lukt om een Hemelse Modder te maken 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.