Aubergine Craiovo

2015 wordt mijn jaar van koken met hete pepers, in de vorm van pepers zelf, saus, jelly of poeder. Garret van Pexpeppers uit de USA kweekt zelf verschillende hete pepers en verwerkt ze zelf, handmatig met puur natuur ingredienten tot saus, jelly of poeder. Ik heb zo ongeveer alle varianten vanuit Amerika over laten komen dus ik kan even vooruit ! Let op, de Jalapeno is de minst hete en de heetste de Scorpio en Ghost Pepper, dus let op als je zelf aan de slag gaat met hete pepers.

Dit recept heb ik van internet geplukt en aangepast naar eigen smaak. De nootmuskaat en gemberpoeder heb ik weg gelaten en vervangen voor Pexpepper Smoked Habanero poeder. In plaats van gewone azijn heb ik Kers & Amandel azijn gepakt (ik had nog een beetje staan).

Ingrediënten:

 • 1/2 aubergine
 • 30 gram bloem
 • (extra vergine) olijfolie
 • 1 teen knoflook
 • 1/2 citroen
 • tijm
 • zout
 • peper
 • azijn, in mijn recept: Kers-Amandel
 • 1/4 theelepel Pexpepper Smoked Habanero poeder

Verse producten is het lekkerste natuurlijk maar tijdens deze eerste bereiding heb ik citroen en tijm uit een potje gepakt, had ze niet vers in huis. Heb je geen Pexpepper poeder, kan je een andere chilipoeder pakken maar ik weet dan niet of zo lekker is mijn variant 🙂 Omdat ik voor dit “experiment” een halve aubergine heb gepakt die ik nog over had van de ovenschotel en heb je maar 5 schijven. Doe alles maal 2 , heb je een hele aubergine en stuk of tien plakken.

Benodigdheden:

 • grote koekenpan
 • klein pannetje
 • bord
 • lepel
 • mes
 • snijplank
 • knoflook pers
 • schaal
 • keukenpapier

Bereiding:

Super makkelijk, je hoeft geen keukenwonder te zijn. Zorg voor een schoon aanrecht, was je handen en je kan beginnen.

Was de aubergine en droog hem af. Snij de steel en de kont er af. Snij ze zonder te schillen in plakken van ±1 cm dik. Strooi er flink wat (keuken)zout over en laat dit 10 minuten intrekken. Spoel ze dan goed af onder de kraan en droog ze af met keukenpapier. Verwarm de olie in een pan. Pers de teen knoflook, gewoon met schil er om, en laat dit in pan in de olie vallen. Knoflook beetje verdelen in de olie. Verhit de olie met de knoflook er in op laag vuur, laat de knoflook niet (te) bruin worden. Doe (ondertussen) de bloem in een plat bord en haal de schijven aubergine door de bloem, beide kanten, bloem beetje aandeppen met je handen. Doe dan de schijven aubergine in de olie en laat ze in 3 minuten per kant bruin sauteren (bakken). Haal ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Strooi er een beetje peper over. Pers de citroen uit of zet het flesje citroensap standby. Meng in een klein pannetje 2 eetlepels (Kers-Amandel) azijn met 2 eetlepels (extra vergine) olijfolie, het citroensap, wat tijm en 1/4 theelepel Pexpepper Smoked Habanero poeder. Let op, 1/4 theelepel is al aardig wat, hoe meer poeder hoe heter. Kook dit gedurende 5 minuten op zeer zacht vuur ondertussen roeren met een lepel. Leg de plakjes aubergine in een schaal, giet er de warme marinade over en laat dit afkoelen tot dat je met je hand boven de aubergines voelt dat het niet meer warm is. Zet dan de schaal in de koelkast en laat daar de marinade intrekken, minimaal 30 minuten. Serveer koud. Smakelijk !

Serveertip:

Zo koud te eten als snackje.

Leg enkele schijven als refreshing & hot touch op een ovenschotel : waar bijvoorbeeld kip in zit, ook aubergine, courgette, tomaat, paprika en wat zilvervliesrijst er bij.

Zie hier enkele foto’s van de bereiding:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.