Kookexperiment

Ik dacht: laat ik eens wat uit proberen in de keuken met de ingredienten die ik in huis heb. Niks geen recept of zo opgezocht gewoon beetje bedenken welke smaken wellicht bij elkaar passen. Gerecht is voor 1 persoon. Allereerst een simpele salade met dressing.

Pexpepper Taco Vuego saladdressing

– aantal theelepels Philadelphia Naturel (romige kaas)
– flinke pritz citroensap uit flesje (verse citroen is lekkerder maar heb ik niet in huis nu)
– wat Pexpeppers Taco Vuego saus (spicy and zesty jalapeno pepper)
– scheutjes extra vergine olijfolie

pleur dit alles in een kommetje en goed roeren. De Philadelphia is wat stevig dus af en toe wat pletten met de lepel en goed roeren. Je kan ook Turkse of Bulgaarse yoghurt pakken in plaats van Philadelphia dat is wat makkelijker (misschien ook wel lekkerder). Na het roeren heb je een lekkere, zachte maar ook pittige dressing.

De salade houden we simpel:

– komkommer
– rode punt paprika (zoet)
– kleine tomaatjes
– verse bieslook

Puntpaprika in schijfjes snijden en zaadjes verwijderen. Haal (desgewenst) schil van de komkommer en snij de komkommer in reepjes. Tomaatjes in vier stukken snijden. Alles in een bakje pleuren, door elkaar husselen met de hand en dan wat Pexpepper Taco Vuego Saladdressing er over, niet alles wat wordt het een zooitje. De rest van de dressing doe je in een kommetje en kan je straks naar smaak nog toevoegen. Als laatste wat fijngesneden verse bieslook er over. Tussendoor kan je stukje komkommer met dressing snoepen.

Ik moet zelf eerlijk toegeven dat het geslaagd is ! Salade is lekker simpel en de dressing is de finishing touch, echt lekker fris en pittig (nee hoor, niet te pittig). Probeer het eens uit zou ik zeggen.

Nu het hoofdgerecht: Kip met rijst en tomaat. Rijst koken kan iedereen, dat ga ik niet uitleggen hier. Ik heb gekozen voor zilvervliesrijst, gezond en lekker.

Tomaat met honing en mosterd

Ik dacht, laat ik eens een tomaat a la Patriek bereiden. Wat heb je nodig:

– 1 dikke grote tomaat
– honing
– mosterd (beetje speciale/grove/pittige)
– scheutjes extra vergine olijfolie

Snij de tomaat is dikke plakken. De twee “kontjes” kan je nog even snoepen tussendoor met wat dressing. Pak een kommetje en doe daar wat extra vergine olijfolie, dan wat honing (ik heb zo’n knijpflesje, lekker handig en de honing is mooi vloeibaar). Dan wat grove mosterd er bij, ik had nog Landgraafse HWK mosterd staan. Alles goed door elkaar roeren totdat je één smurrie hebt. Pak een ovenschaaltje, leg er wat bakpapier op en leg daar de tomaatschijven op. Verdeel de smurrie over de tomaten, bewaar een klein beetje (1 a 2 theelepels). Dan zet je het in een oven, beste op grillstand, graad of 150 lijkt me wel ok. Ik heb het in grootmoeders oventje gedaan op stand 7, gaat ook goed. Volgens mij zat het er 10 minuten in, gewoon effe kijken zo nu en dan of de boel niet verbrand.

Ondertussen kook je de rijst, zilvervlies is 8 minuten koken, dan afgieten en nog effe in pan laten zitten met deksel er op.

Tja en toen de kip. We hebben straks smaak genoeg dus we doen de kip relatief simpel. Pak een wokje en doe daar wat olijfolie in en klein beetje sesamolie, vuur nog niet aanzetten. Snij de kip in stukjes, doe wat honing-mosterd-smurrie er over en zorg dat de smurrie een beetje op alle kipstukjes zit. Vuur aan, olie heet laten worden, kip er in pleuren en op redelijk hoog vuur effe kip aanbakken rondom, dan vuur lager zetten en kip laten garen, ondertussen af en toe roeren.

Rijst is ondertussen klaar, afgegoten en nagesjambreerd in de pan. Gooi de rijst in een diep bord. Als de kip lekker gewokt is stukjes kip op de rijst. Dan haal je de tomaat uit de oven en leg de schijven tomaat over de kip, de “losse” honing-mosterd-saus doe je uiteraard nog over de kip/rijst. Salade eet je vanuit de kom en je voegt af en toe wat dressing bij of dipt in de bakje. Ik had er een heerlijk lekker biertje bij Duvel triple Hop 2013. Smakelijk eten !

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.