Project Meterkast

Check de laatste update van 28 augustus!
Check de laatste update van 5 augustus!
Je blijft klussen in je huis en omdat ik weer een plannetje heb dient de meterkast aangepast te worden. Wat is loos? Ik heb wat (Bitcoin)Miners draaien, die vreten aardig wat stroom. Nu staan ze in de kelder, garage en op zolder, te veel verspreid en als we eens gaan stofzuigen, haar fohen, wasmachine+droger tegelijk aan en de stop/verzekering knalt er uit. Dat moeten we niet hebben, dus ik wil de miners op een aparte groep, of een paar groepen. Ik heb in de garage aan hoek/ruimte gemaakt waar de miners kunnen staan en ik heb een Afzuigunit gekocht (mooi 2e handsje via marktplaats), een Zehnder J.E. StorkAir CMF14 (230V 1 fase, wel met Perilex-stekker), verbruik is ± 20 a 30W max dus dat valt mee. Zo kan ik goed de warmte die de miners genereren afvoeren naar buiten.

De meterkast (3x 25A hoofdaansluiting) en ook de indeling van de groepen is door de vorige bewoner gedaan, ik heb geen schema hoe alles precies is aangelegd maar door meten ben ik 99% zeker hoe alles is aangesloten. Het leek er op dat alle verzekeringen/groepen bezet waren, maar dat bleek niet zo te zijn. Groep 1 is niet aangesloten ! Dat is een (voor mij) vreemde zekering: Hager MBS616E B16. Wat blijkt, dit is een 3 fase krachtstroom zekering. De vorige bewoner zal wel een dikke inductiekookplaat of zoiets hebben willen aansluiten. Maar deze kan ik misschien gebruiken… maar hoe?

Meterkast foto’s en simpel schema hoe de meterkast is aangesloten:

 

Ik kan vanuit de meterkast , via de kelder en kruipruimte naar de garage een nieuwe kabel aanleggen, lengte zal ± 30 meter zijn.
Stroomschema-plan-garage01

Plan 1: De MBS616E B16 laten zitten. Een 30m lange kabel met 5 aders, dikte 2.5mm² of 4mm², trekken naar de garage en dan splitsen naar 3 groepen met zekering MKS16 – B16. Dan heb ik 3 groepen die ik elk maximaal 3680W kan belasten, voor de veiligheid ga ik op 3200W zitten.

Meterkast-voorstel1

Plan 2: De MBS616E B16 er uit halen en vervangen voor 4 stuks (zoveel ruimte heb ik dan vrij op de rail). Een 30m lange kabel met 6 aders, dikte 2.5mm² of 4mm², trekken naar de garage en dan heb ik in de garage 4 groepen met zekering MKS16 – B16… OF…. ik doe geen extra zekeringen in de Garage en splits de kabel (netjes via rail voor de N (blauw) en Aarde enzo) naar 4 aparte Wandcontactdozen. Dan heb ik 4 groepen die ik elk maximaal 3680W kan belasten, voor de veiligheid ga ik op 3200W zitten.

Meterkast-voorstel2

Nu heb ik natuurlijk flink gezocht op internet maar een 100% duidelijk antwoord op mijn vragen en/of mijn plan wel werkt en meest belangrijke VEILIG is. Nu kan ik natuurlijk een electricien laten komen maar dat natuurlijk wel heel makkelijk en kost meer geld. Als ik vastloop of geen 100% zekerheid heb kan ik alsnog zo’n vonkenboer laten komen… Dus. Als jullie tips of ideeen of advies of ervaring hebben, please let me know !

O ja, mocht je je afvragen waarom er 40A zekering in de kast zitten, kan zo zijn omdat de hoofdaansluiting eerst 3x40A was..zie dit verhaal.

Update 20 juli: Dankzij mensen op het forum van Circuits Online enkele tips/advies mogen ontvangen, waarvoor dank. Hier mee aan de slag gegaan, De Hager MBS616E B16 wordt vervangen door een C20 automaat 3P+N krachtgroep (merk) GEWISS. Verschil is dat ik een trage Automaat nodig heb in de meterkast, de huidige B=snel en een C=traag. Als ik de groepen in de garage afzeker met B automaten heeft het geen nut om in de meterkast ook een B te hebben. snel + snel heeft geen nut, het moet zijn snel (B) + traag (C) en dan de trage (C) in de meterkast. Zo kom ik op dit schema:

Meterkast-plan-v1

Een opmerking over veiligheid en aarde heb ook in acht genomen. Dit is netjes aangesloten in de meterkast volgens mij, er zijn 2 aardlek schakelaars en boven in de meterkast zit een blok waar je de aardekabels op aansluit:
Meterkast-aardlekMeterkast-aardleblok


Update 5 augustus: 28 juli de spullen ontvangen, ik had alles besteld bij elektroprijsbreker.nl zeer goede prijzen, makkelijk bestellen en betalen, snel geleverd = aanrader ! Een verdeeldoos was helaas kapot aan gekomen (door lompigheid van vervoerder want het was goed ingepakt), mailtje gestuurd en binnen 2 dagen gratis nieuwe verdeeldoos gekregen, ook nog eens top service dus. Dit heb ik allemaal besteld:

  • 6963 – wandcontactdoos 2V randaarde opbouw 715 – 3 stuks
  • 6988 – kilowattuur meter 10 40A 230-400V 3 Fase
  • 5440 – lege kast 4 mod. + klep IP55
  • 6394 – perilex opbouw WCD 16A
  • 6293 – OPB. WD. Wissel schak. KEMA KEUR – 2 stuks
  • 5048 – YmvK 5 x 4mm per meter – 40 meter
  • 6126 – Kabeldoos universeel met 3 wartels – 2 stuks
  • 5183 – MCN620E automaat 20A C 3polig + N 1
  • 5356 – Automaat 16A B 1pol. + N – 3 stuks

Afgelopen weekend de kabel van de meterkast naar de kelder getrokken, ging goed, gaatje was ruim genoeg. Toen de kabel door de kruipruimte naar de buis die de kruipruimte met de garage verbindt gelegt. Viel niet mee allemaal maar het is gelukt, kabel zit ook netjes vast met klemmen aan de muur zodat hij niet los in de kruipruimte ligt. Zo’n 5 x 4mm² kabel is wel zwaar en stug zeg, goeiendag. Buurman had meegeholpen de kabel door de buis te trekken maar dat viel echt tegen. De vorige bewoner die de buis heeft aangelegd was zo slim een 90-graden bocht te gebruiken… zucht. Anyway: kabel er 1,5 meter doorgetrokken, lang genoeg, dan maak ik wel een verdeeldoos in de garage en ga van daar uit verder. Zondag nog de kabel verder door de garage gelegd, via plafond, ging ook goed.

Vanavond 5-8 de 3 fase kWh meter aangesloten en de B16 zekeringen/automaten. Ik denk dat ik het goed gedaan heb, ik weet alleen niet of ik de blauwe N draad zo mag doorlussen. De kWh denk ik ook goed aangesloten, zat helaas geen handleiding bij en op google ook niet veel over te vinden, ik check effe bij mijn vrienden van Circuits Online.Update 28 augustus: De groepenkast is reeds een tijdje klaar, althans: 1 groep draait nu op volle toeren. Gisterenavond (eindelijk) de TL-balk + schakelaar aangesloten voor licht en de afzuiging. Ik heb een 3-standen schakelaar aangesloten op de Perilex-WCD, de afzuigunit doet het alleen maar op 1 stand, dus geen 3 verschillende snelheden. Eens uitzoeken of ik het verkeerd heb aangesloten of dat die afzuigunit gewoon maar 1 stand heeft. Als dit laatste zo is dan zet ik er een gewone wisselschakelaar tussen om hem uit/aan te kunnen zetten. Voor een goede afzuiging ga ik nog wat slangen halen en dan nog de laatste 2 WCD’s aansluiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.