Tomaten Chutney maken

Tomatenchutney maken
De tomaatjes uit eigen tuin kunnen we de afgelopen dagen goed oogsten. De trossen worden helaas niet gelijkmatig rijp maar zodra we een rode tomaat zien hangen plukken we hem. De tomaatjes groeien niet zo heel hard meer omdat de zomer zo’n beetje voorbij is en ze gewoon buiten staan (niet een in een kas ofzo) en ze missen een beetje de warmte denk ik. Anyway, we hebben zo’n 500 gram geplukt en daar gaan we Chutney van maken. Nog nooit gedaan maar het leek ons leuk om te doen.┬áJe vindt redelijk wat recepten en we hebben uit een aantal recepten het volgende samen gesteld:

Ingredienten:

 • 532 gram (cherry/tros) tomaten
 • 2 rode uien
 • 4 tenen knoflook
 • 1 rode peper
 • 2 eetlepels rode wijnazijn
 • 1 eetlepel witte basterdsuiker
 • snuf piment poeder
 • snuf kerry poeder
 • snuf basilicumkruiden

Tools:

 • braadpan
 • (steel)pan
 • snijplank
 • schuimspaan ( zo’n grote platte lepel met gaatjes er in)
 • plastic kom
 • messen
 • knoflookpers
 • 3 potjes incl deksel
 • soda
 • (vlees)tang (bv die van de BBQ)

Hoe hebben we het voor elkaar gekregen? ofwel: de bereiding:

Pak een grote pan, zet daar de potjes en deksels in, water er bij, wat soda en breng de zooi aan de kook. Laat dit een tijd koken, zo worden de potjes en deksels helemaal steriel. Doe je dit niet dan heb je kans op schimmel en bacterien (die je vaak niet ziet) en ga je dood als je het straks eet. Nou ja, dood.. je kan er goed ziek van worden.

Nu gaan we de tomaatjes ontvellen. Was de tomaten even onder de kraan als ze echt vies zijn. Doe wat water in de braadpan (of andere pan) en breng dit aan de kook. Zet in de buurt van de pan de plastic kom met wat koud water er in. Snij ondertussen aan de onderkant van elke tomaat een kruis. Zo kan je straks makkelijk het velletje er af trekken. Schep met de schuimspaan wat tomaten in het kokend water, effe wachten, schep ze er weer uit, leg ze in een kom met koud water en piel de velletjes er af. Herhaal dit tot alle tomaatjes ontveld zijn. Gooi de braadpan en kom leeg. In de braadpan gaan we straks de chutney laten pruttelen.

Ondertussen zijn de potjes wel schoon. Zet even de tang in het kokende soda water, ongeveer minuutje, dan ie ook steriel. Met de tang hebben wij de potjes en deksels uit de pan gevist. Leg ze op een schone theedoek. Je kan de potjes er ook met andere tools uit halen, zolang deze maar steriel zijn en nooit met je handen of vingers (de binnenkant van) de potjes vastpakken: want dan zijn ze niet meer steriel. Wij hebben ze potjes nog even afgespoeld onder de hete kraan om de soda(aanslag) er helemaal af te krijgen.

Snij de 2 rode uien fijn. 4 tenen knoflook door de pers. Scheutje olijfolie in de braadpan, laag vuur. Gooi alvast de genipperde ui en geperste knoflook in de pan en hussel dat wat door elkaar. Snij het topje van de rode  peper, rol hem tussen je handen zodat de zaadjes er uit komen. Snij de rode peper over de lengte in, haal de laatste pitjes er uit en gooi de rode peper in zijn geheel in de braadpan. Snij de ontvelde tomaten in (grove) stukjes en doe deze in de braadpan. Nu alles even op middelhoog vuur verhitten, beetje roeren af en toe. Als het begint te bubbelen doe je er 2 eetlepels rode wijnazijn bij en 1 eetlepel witte basterdsuiker (mag ook gewone suiker zijn), dan roeren. Dan doe er beetje Kerry- en Pimentpoeder bij en wat basilicumkruiden, niet al te veel allemaal. Weer effe alles doorelkaar roeren. Dan op laag vuur 1 uur laten pruttelen. Af en toe voorzichtig roeren kan geen kwaad.

Ondertussen kan je alles mooi opruimen. Na een uurtje kan je de chutney in de potjes scheppen. Vis eerst de rode peper er uit. Laat de potjes even zonder deksel een paar minuutjes uitdampen. Dan deksel goed vast er op draaien en de potjes op zijn kop op de deksel zetten. Na een uurke kan je ze weer recht zetten. Ik heb geproefd wat nog in de pan was achterbeleven en het was een beetje heel erg pittig! Yammie! Komt denk ik doordat de smaak van de rode peper goed in het prutje trekt en die Pimentkruiden zijn ook redelijk pittig denk ik.

Betreft houdbaarheid… ik lees dat je ze maanden lang kan bewaren in een donkere koele kelder, andere zeggen een paar weken in de koelkast. Ik heb geen flauw idee, ik zet er 1 in de koelkast straks en 2 gaan de kelder in. Hoe het straks allemaal smaakt laat ik zeker even weten hier. Het schijnt lekker te zijn op je zelf gemaakt hamburger, of bij tartaar, of bij de vis in een ovenschotel, of bij een lekker stukje oude brokkel kaas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.