Glasvezel is 100% werkend

Update 15 mei 2014: misschien beetje laat maar ik ben al een tijd, sinds juli 2013, weg bij Ons Brabant Net. Wat kl*te firma die OBN en het glasvezel is nog lang niet volwassen. Veel storingen gehad, onstabiel en support van OBN is waaaaardeloos. Dus we zijn lekker terug naar Ziggo en hebben nu 150MB down en 15MB up, is ook snel zat maar vooral belangrijk: stabiel en storingsvrij. Onderstaande uitleg en constructie blijft natuurlijk zoals hij is en zal voor een ieder gewoon werken, het is eigenlijk niets anders dan een (simpel) V-LAN opzetten thuis.


 

Gisteren heeft OnsBrabantNet de Glasvezel geactiveerd. Internet op 100Mbit Down- en Upload, interactieve digitale TV en telefonie.  Ik heb gisteren en vandaag alles opnieuw aangesloten en geconfigureerd. Zie hier onder een schema van de aansluitingen voor netwerk en TV’s.

netwerkschema

Waarom zijn die switches nodig zou je denken? De computernerd ziet meteen waarom maar ik zal toch even uitleggen waarom ik alles zo aangesloten en hoe ik het werkend heb gekregen.Het glasvezel modem, Genexis Core Advanced CRA-F12tc, van OnsBrabantNet (OBN) heeft 4 RJ45 LAN poorten. Poort 1 is voor internet en Poort 2 is voor interactieve digitale tv. Voor een simpel netwerk zou het voldoende zijn om een (wifi)router aan te sluiten op Poort 1 en je hebt overal in huis internet op de apparaten die er (draadloos) op aan gesloten zijn. Op Poort 2 zit interactieve digitale TV (ook wel IPTV genoemd), op deze poort kan je 1 of 2 Amino boxen aansluiten via RJ45. Op deze Amino sluit je via een HDMI-kabel je TV aan en je hebt super vet beeld en wat interactieve zooi zoals een TVgids, mozaiekscherm, uitzending gemist, etc. Ik heb gekozen om 1 Amino (ik heb een type A140 gekregen) te nemen voor in de slaapkamer omdat daar alleen  stroom is en 1 RJ45 netwerkaansluiting. Het was helaas onmogelijk een coax van de kelder op de slaapkamer te krijgen. Je kan nog een 2e Amino op het IPTV-netwerk aansluiten of een Amino Harddiskrecorder, het maximum is 2 Amino apparaten volgens OBN. Poort 1 (Internet) en Poort 2 (IPTV) zijn 2 gescheiden, aparte netwerken, met uiteraard andere IP-range.

Ik heb 1 CAT6 UTPkabel van de kelder naar de zolder liggen, ik ga er geen tweede UTP bij leggen (dat ziet er niet uit vind ik, ze liggen in het zicht). De UTP kabel van de slaapkamer komt uit op de zolder (was enige manier dat ik het makkelijk kon aanleggen nog tijdens de verbouwing). Maar hoe krijg ik nu die 2 netwerken naar boven over 1 kabel? Na wat zoeken op internet (Google en Tweakers.net) was ik er snel uit: VLANs (Virtuele netwerken) op Managed Switches. Zo kan je 2 (of meer) netwerken over 1 kabel knallen. Mijn oog is gevallen op de 8 poorts Netgear GS108E V2  switch, redelijke prijs, stil (geen ventilator), relatief zuinig (4W). 2 stuks bestelt bij Afuture (goed prijzen, perfecte service). Toen op papier schema uit getekend en de zooi aangesloten. Zie bovenstaande schema getekend in paint voor het overzicht.

Hoe heb ik de VLAN’s aan de gang gekregen? Ik had totaal geen verstand van VLANs maar dankzij beetje google-en en dit artikel op tweakers.net had ik het vrij snel werkend. In eerste instantie werkte het niet. In de eerste poging had ik het internet (komend vanaf Poort 1 van de Genexis Glasvezelmodem) op VLAN 1 gezet en de IPTV op VLAN2. Internet werkte perfect maar de Amino op VLAN2 zag wel het IPTV netwerk maar kon geen zenders vinden… vreemd. Toen alles omgedraaid, dus IPTV op VLAN1 en Internet op VLAN2 et voila, alles werkt als een tierelier. Nog een gek ding was toen alles netjes ging aansluiten in de kelder op de GS108E switch en wat andere kabels gebruikte werd opeens IPTV niet meer gezien.. hoe kan dat nu? ik had een CAT5 kabel gepakt, IPTV gaat toch op 100Mbit dus dat zou moeten kunnen, niet dus. Toen ik een CAT5e kabel van Poort 2 van de Glasvezelmodem op de poort van de switch aansloot begonnen de lampjes weer te knipperen en had ik weer verbinding. Op beide de switches heb ik op poort 8 VLANS 1 en 2 gezet als TAGGED. Op poort1 heb ik VLAN1 (IPTV) gezet, makkelijk om het op beide switches gelijk te houden. De andere poorten zitten op VLAN2 voor Internet (intern netwerk). Alle poorten behalve 8 zet je op UNTAGGED in het betreffende VLAN (1 of 2). Zie screenshots van mijn instellingen:

Verder is de wifirouter, netgear WNDR3700, de DHCP server. Dit heb ik zo gelaten omdat deze altijd aanstaat en minder stroom verbruik dan een server 24/7 aan laten staan. De linuxserver heeft 2 netwerkkaarten, 1 op VLAN1 (IPTV) en 1 op VLAN2 (Internet/netwerk) dit omdat je dan ook (IP)TV kan kijken op alle computers, tablets, smartphones thuis. Maar dit moet ik nog gaan knutselen 🙂 Hier nog wat foto’s genomen met mijn 3GS in het (te) donker..

30 Replies to “Glasvezel is 100% werkend

 1. Ziet er goed uit. Alleen voor mij nog wat acadabra. Als je in de buurt van Best woont, zou je dan eens live ondersteuning willen/kunnen bieden?

  Groeten,

  Eric

  1. Hallo Eric,
   Ik woon niet in de buurt van Best… dus je zal zelf wat verder moeten zoeken. Of vraag een IT-hobbiest uit je buurt, die krijgt het wel voor elkaar als hij deze pagina doorleest denk ik. Succes er mee.

 2. Top post! Ik had het idee ook bedacht maar wilde even zeker weten dat het zou werken. Bedankt voor de bevestiging!

 3. Dank voor de uiteenzetting. Er is weinig te vinden op internet over tv en internet over 1 kabel. Ik heb nu een UTP economizer die twee signalen over 1 kabel propt en daarmee van een gigabit kabel twee 100mbit kabels maakt. Hoe werkt dat nu met de snelheden op jouw enkele kabel? Houd je dan gigabit internet en tv? Of is het 900Mbit internet 100Mbit voor de tv oid? Kan internet wellicht de volle gigabit aantikken als je tv niet gebruikt ? Ben erg benieuwd.

  1. Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee. Op 1000Mbit over je Cat6 netwerkkabel zal alles gewoon snel verlopen, de verdeling over de twee “kanalen” lijkt me niet spannend, dat regelt de switch wel. Verkeer van je TV zal niet veel zijn, max 100NB dus je zou zeggen dat je 900MB voor data overhoud op het andere VLAN. In de praktijk heb ik nergens hinder van gehad, 200+ GB kopieren over het netwerk en gewoon TV blijven kijken zonder haperen of storing.

 4. Super post! Ik ga er mee aan de gang! Ik ben zelf bezig in Rucphen (west Brabant) en de infrastructuur daar is één cat5e kabel die zowel iptv als i-net moet bedienen. Ik houdt jullie op de hoogte.

  1. Ik wens je er veel succes mee. IK ben al sinds juli 2013 weg bij OnsbrabantNet wat bagger zooi was dat zeg, het heeft 3 maanden goed gewerkt daarna niets dan ellende. Nu zit ik weer relaxed bij Ziggo op de kabel. Anyway, mijn uitleg kan je voor elke soort netwerk gebruiken waar je twee verschillende soorten IP-verkeer over in 1 UTP-kabel wil laten gaan.

   1. Thanks voor de info. Wel een vraag. Tegenwoordig heb je de gs205 en 208. Hebben deze varianten ook vlan mogelijkheden?

     1. Petje,

      Thanks for The info. Ik ga het ook proberen. Ik zit zelf bij lijbrandt en heb geen zin om mijn wndr3700 met open wrt aan te passen. Mocht ik niet uitkomen dan neem ik wel weer contact:-)

     2. Ik zie overigens dat de gs105e managed switches zijn. De gs108 heb je voor een tientje meer een 8 ports. Deze zijn echter unmanaged. Maakt dit wat uit?

     3. Nou hij zit erin. Alles werkt naar behoren. Ik kan nu ook internetten en iptv kijken. Alleen heb ik 1 probleem. Als ik de mediaplayer gebruikt (deze is bedraad aangesloten met de Nas) dan krijg ik om de zoveel minuten Een lag response.
      De film blijft dan een paar seconden hangen en dan gaat hij weer in een dubbelspeed tempo. Met andere woorden heeeeeel irritant. Voorheen heb ik nooit last van gehad. Iemand met een idee? Switches zijn aangesloten met cat 5e. Dus het zou geen probleem moeten zijn.

     4. is het bij alle films? of alleen bij 1080p films? en doet bv een 720 of lager het wel goed? Je moet eens kijken of op de switch en op je mediaplayer Jumboframes aan of uit staan. Volgens moeten ze op alle apparaten aan staan.

     5. Jumbo bij de Synology ds210j staat op jumbo frames mtu 9000 aan. Ik heb ook meerdere manieren Mtu’s ingesteld. Op de mediaplayer popcorn houdt a200 is er geen mogelijkheid voor jumbo instellingen.

      Ga je het direct met de nas bedraden dat heb je geen last van. Dus het moet aan de switch liggen? Ik heb ook het gevoel als ik bestanden via de laptop naar de nas transporteer ook een vertraging is.

      DHCP van de switches staan overigens uit.

 5. Ontwerp een klein beetje aangepast en werkend gekregen voor mijn eigen situatie. Bedankt voor deze duidelijke uitleg hoe ik aan de slag moest gaan met VLAN’s. Had er zelf niet uitgekomen.

 6. Dank je voor je uitleg, echt supergoed dat je dit gedaan hebt. Ik heb je advies opgevolgd en het net zo bij thuis aan proberen te sluiten, maar ik krijg het nog niet helemaal werkend. Ik heb een Prosafe GS105E (dus met 5 poorten) staan in de meterkast en hier de VLAN instellingen op los gelaten.
  VLAN 1 is poort 1 en 2 en zijn voor de televisie in de woonkamer, dit werkt. Alles op Untagged
  VLAN 2 is poort 3,4 en 5 en is voor het internet in mijn werkkamer, dit werkt ook. Alles op Untagged

  Ik heb bij de televisie een GS105 staan, dus geen VLAN instellingen mogelijk. Nu wil ik hier het signaal dus opsplitsen voor zowel IPTV voor de TV en een netwerkverbinding voor mijn raspberry, receiver en dvd speler. En hier gaat het dus helaas mis bij mij. Ik krijg het internet hier niet aan de praat.

  Kan jij mij hier misschien mee helpen? Mis ik een gedeelde poort die over dezelfde kabel naar de woonkamer moet? Of moet ik in plaats van de gewone GS105 een GS105E plaatsen en hier ook VLAN op inschakelen?

  Ik hoop dat je me kunt helpen.

  Groeten van Jurgen

  1. Hallo Jurgen

   Mooi dat mijn uitleg je opweg heeft geholpen. Betreft je vraag, de gewone GS105 dien je te vervangen voor een GS105E, zonder optie om VLAN in te stellen op je switch kunnen de apparaten die je aan de (nietVLAN)switch zelf hangt niet onderschieden welk VLAN/IP-range ze moet pakken. Je zal dus moeten investeren in een GS105E of GS108E. Let op dat als je 5 poorts switch pakt, 1 poort voor de shared VLAN is en je nog 4 apparaten er op aan kan sluiten. Dus met je TV, Raspberry Pi, Receiver en DVD zit ie meteen vol (een PS4/Xbox of Wii(U) past er dan niet meer bij b.v.)

 7. Bedankt voor de uitstekende uitleg. Ik heb het in mijn eigen situatie met de TP-Link SG108E aan de praat gekregen.

  Ik heb internet en IPTV over glasvezel via Reggefiber en Solcon.
  Solcon was trouwens enorm behulpzaam via de helpdesk. Zodra ze doorhebben dat er iemand aan de andere kant van de lijn zit die iets meer kan dan de router aan/uit zetten beginnen ze ook gewoon technisch te praten 🙂

 8. Beste,

  Ook ik kwam hier terecht met een idee in mijn hoofd maar niet zeker wekend of het op deze manier ook werkend te krijgen was. Ik vond hier bevestiging dus hup, nog een tweede switch erbij besteld (had reeds al 1 in mijn bezit). Echter kom ik een raar probleem tegen, waar jij mij (op hoop van zegen) wellicht mee kunt helpen.

  Het volgende;
  Netgear GSS108E
  Poort 1 – VLAN 1 + 4 TAGGED – Naar andere switch
  Poort 2 – VLAN 1 UNTAGGED – Niet in gebruik
  Poort 3 – VLAN 1 UNTAGGED – Niet in gebruik
  Poort 4 – VLAN 1 UNTAGGED – Niet in gebruik
  Poort 5 – VLAN 1 UNTAGGED – Niet in gebruik
  Poort 6 – VLAN 1 UNTAGGED – Niet in gebruik
  Poort 7 – VLAN 4 TAGGED – IPTV, komt vanaf de router dmv Multi PVC/VLAN
  Poort 8 – VLAN 1 UNTAGGED – Normale internetfeed vanaf de router

  Netgear GS105E
  Poort 1 – VLAN 4 UNTAGGED – Naar Dune HD
  Poort 2 – VLAN 1 UNTAGGED – Naar TV
  Poort 3 – VLAN 1 UNTAGGED – Naar PS4
  Poort 4 – VLAN 1 UNTAGGED – Naar werkkamer/PC
  Poort 5 – VLAN 1 + 4 TAGGED – Vanaf andere switch

  Mijn inziens dus exact dezelfde opstelling (maar dan andere devices uiteraard). Internetfeed doet het netjes op de devices met VLAN 1. IPTV krijgt wel netjes een IP adres, maar vervolgens krijg ik zwart beeld te zien. Programmagids laad wel netjes en ook de “apps” zoals Uitzending gemist doen het wel. Als je je afvraagt waarom ik voor VLAN 4 heb gekozen: Dit is een must voor de werking van deze IPTV.

  Ik maak gebruik van een Draytek 2860. Vanaf de glas NTU komt er 1 kabel op de WAN 2 uit van de Draytek. Op de Draytek heb ik Multi PVC/VLAN ingesteld. Dit houd in dat ik een WAN verbinding kan bridgen naar een enkele WAN poort. In dit geval dus IPTV met VLAN 4, naar poort 5.

  Ik snap niet wat er mis zou moeten zijn aan deze opstelling en ben ten einde raad. Heb je nog tips?

  Groeten,
  Fabian

  1. Hoi Fabian,

   Ik heb geen ervaring/kennis van de Draytek 2860 maar een paar dingen zouden de problemen kunnen veroorzaken:

   1) staat de VLAN(4) op de Draytek ook op TAGGED ? of kan je dat niet instellen?
   2) wellicht zit de Bridged mode in de weg?

   betreft 1) dit lijkt me goed te staan omdat je wel een IP nummer krijgt…

   Misschien als je wat googled met de zoektermen: Draytek 28060 IPTV VLANS Bridgemode Netgear GS108E

   En welke provider heb je? misschien kan je die eens contacteren. Wellicht staan ze iets niet toe betreft IPTV buiten “hun” apparatuur om?
   En wat voor kastje heb je voor de IPTV? dat van je provider?

   1. Hoi,

    Inmiddels ook geprobeerd zonder tussenkomst van de draytek maar exact hetzelfde resultaat. De settopbox is er 1 van de provider (Plinq). Een dune HD 102 als ik mij niet vergis.

    Lijkt mij inderdaad raadzaam om de provider te contacteren. Zonder dat de vlan gegevens goed doorkomen krijgt het kastje normaal gesproken helemaal geen IP maar dat is nu dus wel het geval. Hoe de Draytek het VLAN doorstuurt weet ik niet zeker. Ik heb in ieder geval al geprobeerd om het overal tagged op VLAN 4 te zetten.

    Ik bel maandag maar eens met de provider om te kijken wat hun hierover te zeggen hebben. Houd je op de hoogte!

    Groeten,
    Fabian

   2. Beste,

    Ik heb het gevonden! IGMP Snooping op VLAN 4 gezet en hij deed het direct 🙂 Ook heel logisch achteraf. IPTV is uiteraard een mutlicast stream.

    Groeten,
    Fabian

 9. Ben benieuwd wat je gebuikt hebt om het schema te tekenen? Ziet er zeer netjes uit.

  Grtz,
  Gert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.