Vandaag heb ik een eerste recept uit het bierkookboek geprobeerd: Kalfsstoverij met Gueuze. Koken wat een al beetje mijn hobby, (speciaal) biertjes drinken ook dus koken met bier is natuurlijk helemaal ultimo fantasico. Uiteraard waren niet alle ingredienten makkelijk te krijgen bij me in de buurt en ik pas de hoeveelheid een beetje aan om dat het proef is. Hier het recept, wat ik heb aangepast is oranje gekleurd:

Kalfsstoverij met Gueuze bier

voor 4 personen 2 personen

  • 25 gr boter 15 gr vloeibare Croma
  • 2 el olijfolie op intuitie
  • 1 grote prei, alleen het wit, in ringen 3/4 prei
  • 2 wortels, grof gesneden 1 wortel
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 35 gr bloem op intuitie
  • 700 gr kalfslappen, in stukken van 4 cm 300 gr (slager had niet meer)
  • 70 gr gerookt spek, fijngesneden 80 gr (slager sneed dikke plak)
  •  3 el verse platte peterselie
  • 1 tl komijn poeder ±1/2 tl (fijngesneden zaadjes, had geen poeder)
  • 1 tl koriander poeder ±1/2 tl
  • 1/2 tl kardemompoeder ±1/3 tl
  • 250 ml kippenbouillon 150 mlRunderbouillon van de ambachtelijke slager
  • 110 gr parelgort 70 gr Vluggort van Lassie
  • 1/2 citroen

gebakken kruiden

  • 3 el verse platte peterselie gewoon wat geplukt van een verse bos
  • 3 el gehakte verse munt op intuitie muntpoeder
  • 25 boter 15 gr vloeibare Croma

Gueuze/Geuze Bier

2 flessen 33cl 1 fles 33 Lindemans Gueuze Cuvée René

De bereiding

De bereiding type ik nog een keertje helemaal uit, heb ik nu geen zin in (het is al laat). Maar de foto’s maken een hoop goed.

Toch een aantal lessons-learned:

  • de vloeibare boter (Croma) kan voor het bakken van de prei en vlees maar voor de gebakken kruiden kan je beter gewone echte boter pakken anders wordt de peterselie snel te donker.
  • Als je niet alle kruiden/specerijen in poeder hebt maar in zaden dan is een veizel wel heeeel handig zodat je er zelf poeder van kan maken.
  • De Gueuze Cuvée René van Lindemans is zeker lekker maar als voor echte Gueuze gaat men je beter een ander merk pakken zoals: 3 Fonteinen, Cantillon, Oud Beersel, de Cam, Tilquin. Dit volgens de kenners, Lindemans is gezoet en/of gefilterd en de echte Gueuze is dat niet.

Conclusie: Het is echt super mega lekker en uiteraard drink je een Gueuze biertje bij het gerecht. Binnenkort ga ik nog eens maken met “echte” Gueuze en dan voor 8 personen ! gekkenhuis.

Bron recept: Koken met Bier van Paul Mercurio – te bestellen bij BOL.COM